
در این مقاله سعی داریم تمام نکات مربوط به نگهداری لیزرهای الکس دایود مانند دایموند پلاس را بیان کنیم. تک به تک این نکات بسیار مهم هستند و باید در طراحی و نگهداری اتاق لیزر و خود دستگاه آن ها را در نظر گرفت. اما پیش از صحبت درمورد این نکات، لازم است نکته مهمی را بیان کنیم؛
اهمیت استفاده از عینک متناسب با لیزر:
می توان اذعان داشت مراقبت از چشم در برابر اشعه لیزر مهمترین قسمت کار با این دستگاه است. کمی بی احتیاطی و در نظر نگرفتن نکات، می تواند به از دست دادن و یا اختلالات بینایی ختم شود. هیچ چیزی نمی تواند جایگزین چشم و بینایی شود پس استفاده از عینک مناسب را جدی بگیرید.

از عوارض کار کردن با لیزر بدون عینک محافظ می توان به ایجاد حفره هایی در زجاجیه چشم و یا تیره شدن قسمتی از عدسی چشم اشاره کرد که در بهترین حالت منجر به دیدن اشیایی توهمی خواهد شد که در نور شدید روز و زیر آفتاب بیشتر آزاردهنده خواهند شد. اگر با لیزرهای UV کار می کنید و عینک مناسبی ندارید در آینده منجر شدن به عارضه کاتارکت (آب مروارید) دور از ذهن نیست.

نکات مربوط به نگهداری دستگاه های لیزر
این نکات برای حفظ قدرت، ماندگاری، دوام دستگاه و بالا ماندن راندمان لیزرهای الکس دایود مثل دیاموند پلاس کاملا ضروری است. از آنجایی که رسالت شرکت کالامدیکال خدمات و پشتیبانی دستگاه ها بوده ما این نکات ارزشمند را برای شما در این قسمت قرار دادیم تا با رعایت آن ها بهترین نتایج و عمر مفید دستگاه را تجربه کنید.
- برای مراجعین هیچوقت دو فول بادی را پشت سر هم انجام ندهید و حداقل یک ربع فاصله بعد از هر فول بادی بدهید تا دستگاه فرصت استراحت و خنک شدن داشته باشد. یا می توانید بعد از یک فول بادی کامل، به طور مثلا فقط یک صورت را لیزر کنید.
- سعی کنید پراکندگی زمانی را بیشتر کنید مثلا اگر فقط از ساعت ۴تا ۸ شب ۵ نفر را لیزر می کنید، این فعالیت را از ساعت ۴ تا ۹ شب برای ۵ نفر تقسیم کنید تا فشار کمتری به دستگاهتان وارد شود.
- کنترل اب و دمای کار دستگاه با توجه به نوع دستگاه الزامی است.
- هرگونه ارور و هرگونه صدای مشکوک را قبل از ایجاد مشکلات جدی به کارشناسان فنی اطلاع دهید و از تمام خطاها عکس و فیلم بگیرید تا مشکل سریعتر رفع شود.
- از دیگر نکات مهم و اساسی که برای حفظ سلامت دستگاه مهم است، استفاده از استابلایزر استاندارد و مناسب دستگاه لیزر شماست. قطع و وصل جریان برق و نوسانات برق می توانند صدمات شدیدی به هر دستگاه برقی وارد کنند. از آنجایی که لیزر از قطعات حساسی تشکیل شده این صدمات می تواند هزینه های سنگینی برای ما داشته باشد، پس حتما از استابلایزر یا همان محافظ برق مناسب استفاده کنید.

- طراحی اتاق لیزر باید به نحوی باشد که هیچ نوری به بیرون نفوذ نکند.
- هیچکس بدون عینک مناسب همان لیزر نباید داخل اتاق باشد. (بالاتر توضیح دادیم برخورد اشعه لیزر با چشم چه خطراتی دارد)
- پشت درب باید علامت ورود ممنوع زده شود تا کسی بدون هماهنگی و عینک داخل نشود.
- در کشور های مدرن از سوییچ های قطع کن درب ورودی موسوم به اینترلاک استفاده میشود تا اگر کسی سهوا وارد اتاق لیزر شد، عملکرد لیزر قطع و تابشی نداشته باشد. پیشنهاد می شود برای رعایت هرچه کاملتر این نکات از اینترالک نیز استفاده شود.
- هیچگونه آینه و اشیای براق نباید در اتاق لیزر وجود داشته باشد چون بازتابش اشعه لیزر می تواند باعث خطرات مخربی شود.
- استفاده از مواد ضدعفونی برای در ورودی اتاق لیزر برای مراجعین الزامی است.
- داخل اتاق همه باید با کاور کفش یکبارمصرف یا با دمپایی قابل شستشو وارد شوند.
- به هیچ وجه پنجره رو به خیابان نباید باز باشد و پنجره های رو به آفتاب را با پرده های ضخیم بپوشانید.
- کانال کولرهای آبی به شدت گرد و خاک را وارد اتاق می کنند پس نیاز است تمام دریچه های کولر با پلاستیک و چسب مسدود شده و یا به طور کامل کور شوند.
- از کولر گازی استفاده کنید و دمای اتاق را بین ۱۸تا ۲۴ درجه تنظیم کنید. بهتر است یک دماسنج دقیق در کنار بدنه دستگاه نصب و دما را کنترل کرده تا با خیالی آسوده از لیزر استفاده کنید.
- در حد امکان اتاق لیزر کوچک باشد تا هم راحتتر تمیز و خنک شود هم تردد کمتری در آن صورت بگیرد.
- هرروز باید کف اتاق لیزر تی مرطوب کشیده شود و زیر خود لیزر هم باید تمیز شود.

- هفته ای دوبار تمام فن ها و درزهای قاب لیزر با جاروبرقی تمیز شود.
- هر نوع درز بین پنجره ها باید با درزگیر مناسب پوشانده شود و اگر پنجره با درزگیر اصلاح نمی شود باید تعویض گردد.
- آب دستگاه هر هفته کنترل و پر شود و ماهی یکبار تعویض گردد. توجه کنید حتما باید از آب مقطر دیونیزه استفاده شود؛ دقت داشته باشید آب مقطر دوبار تقطیر همان آب دیونیزه نیست و به هیچ عنوان نباید استفاده شود چرا که موجب تشکیل املاح در مسیرهای باریک خنک کننده دستگاه شده و سرعت چرخش آب را کم میکند و به تمام دستگاه آسیب جدی وارد می کند.
- به هیچ وجه لنزها و قطعات اپتیکی که ممکن است در تماس یا معرض مراجعین قرار بگیرد را با محلول های ناشناخته یا خودساز ضدعفونی نکنید؛ محلولهایی با بیس کلر بسیار خورنده هستند و موجب ازبین رفتن آنها میشوند. لذا استفاده از سایدکس و دکونکس بهترین انتخاب است.
- مدت زمان ضدعفونی هرگز نباید بیش از مدت معین و نوشته شده توسط سازنده محلول باشد.
- به هیچ وجه قطعات را در محلول غوطه ور نکنید. ابتدا سواپ را به محلول آغشته کرده و سطح مورد نظر را کامل ضدعفونی کنید، سپس با سواپ خشک آن را خشک نمایید تا آماده استفاده برای مراجعه کننده بعدی شود.
- اگر لکه ای ناشی از محلول روی لنزها باقی بماند می تواند موجب بازگشت اشعه لیزر به داخل هندپیس و لیزربار شود. پس حتما از تمیز بودن آنها اطمینان حاصل کنید و چنانچه لکه ای با چشم دیده می شود با سواپ آغشته به ایزوپروپیل الکل یا استون به آرامی و لطافت اقدام به رفع لکه کنید.

- هرگز مانیتور، کیبورد و صفحه تاچ و سایر دکمه های دستگاه را با اسپری ضدعفونی نکنید، قطرات ناشی از اسپری با نفوذ به داخل بافت این قطعات عمر آنها را کم و حتی آسیب جدی به آن ها وارد می کند. بهترین روش، استفاده از پد الکلی است.
- قبل از ورود بیمار، او را ملزم به شستن دست ها با آب و صابون کنید.
- محلول دیونیزه خنک کننده دستگاه در روزهای گرم تبخیر شده و زودتر نیاز به تعویض و یا پرکردن مجدد دارند پس حتما قبل ازینکه دستگاهتان ارور بدهد مخزن آنرا پر کنید چرا که خالی شدن مخزن، موجب نفوذ هوا به چرخه آب شده و حباب های هوا، بدترین صدمه را به لامپ و قطعات حساس میزنند.
- در مناطقی مانند خوزستان که در تابستان، شب ها نیز دما بیش از ۴۰ درجه است روشن ماندن کولرگازی و تنظیم آن روی ۳۰ درجه در شب به افزایش عمر دستگاه کمک زیادی می کند.
- اگر دستگاهتان قطعه ای دارد که ناسالم یا نیمه سالم است نسبت به تعویض آن اقدام کنید چرا که قطعه خراب می تواند باعث گرم تر شدن دستگاه شود و از آنجایی که گرما و گرد و خاک دو عامل اصلی کاهش طول عمر قطعات هستند پس لازم و ملزوم یکدیگرند.
- فیوزهای ورودی اتاق لیزر که در گذشته مشکل داشتند و در اثر گرما میپریدند را حتما تعویض و با یک نمونه خوب (مانند اشنایدر یا AEG) تعویض کنید.
- استفاده از سه راهی های با سیم نازک و بی کیفیت امکان آتش سوزی را بالا میبرد. حتما از سه راهی برق قوی با سیم ضخیم و کوتاه یا از کابل های با سیم حداقل ۲/۵ میلیمتر استفاده کنید.